Thursday, April 30, 2009

Ucapan maaf, dan terima kasih...

Salamun'alaik. apa khabar semua? harap antum sentiasa dlm keadaan ceria-ceria selalu. =)

Hamdan lillah.. cuti pnjg utk sem ni da nk pun tamat utk diri ana dan sebahagian sahabat2 ana yang lain. skejap nye.. ape perasaan? sedih ade, happy puh ade. nervous pun ade. huhu.. hmm..5/05/09 nanti, insya Allah,ana dan sebahagian sahabat2 ana akan pulang ke taman yang penuh barakah, untuk mengutip mutiara ilmu yang bertaburan di sana. Insya Allah. kat mane eh taman tu? bukan kat taman Jurong, tpi di KUIS. atau nama b.inggeris nya, SIIUC. huhu.. =) hmm.. sekejap nya dua bulan cuti ni. tapi tkpe la. dua bulan pun da cukup. sebab lama2 nanti takut bosan la pulak kan. hehe..

hmm.. walaupun dua bulan cuti ni, tapi ana rase, there's till so many things, that i haven't accomplish yet. but yet, i still have to continue with my studies right? so, insya Allah, i leave them in Allah's guidance.

Baiklah.. sebelum ana pulang berangkat ke KUIS, ana ingin membuat sedikit ucapan kat conference room, eh salah, kat blog ana ni je. heheh.. =p.

k. first of all, to my dearly and lovely and cutie parents, my ibu and ayah, daddy and mummy, papa and mama etc., thanks for everything. Ibu and ayah bnyk pakai duit setiap kali aini alik sini. (terok kn ana? habis kan duit mak bapak je.) hmm.. walaupun ibu and ayah sendiri dalam kesempitan, and menghadapi financial problem, but you all still buy for me things. especially when it comes to food. aini rasa kalau boleh ibu and ayah nak bawak aini pegi kat setiap kedai makan(yang halal thoyyiba) kat s'pore ni utk makan je kan. hehe..
and aini pun nak mintak maaf kat ayah and ibu kalau aini ada terkasar bahasa, or terbuat silap sepanjang aini ada kat sini. yela... kadang2 da lama sangat duduk kat KUIS tu, semua keje uat sendiri. tak ada orang yang suruh2. tpi bile alik sini, kena suruh uat tu, uat ni. so, kadang2 macam stress jugak uh kan. hehe.. sooori ibu and ayah.... i know i have to change my mindset. ape ntah lagi, yang suro tu ibu and ayah sendiri. so, kita kena wajib buat ape yang disuruh, selagi ianya tidak melanggar batasan agama. =) WAJIB buat ok!

Secondly, to my cheerful yet stubborn siblings. haiz... da keluar bubble mulut ibu and ayah suruh you all baca Quran, solat jemaah, tapi, you all uat dekkkk je kan? hmm... aini nak cakap sori kalo aini tegur you all, ada t'kasar bahasa or sumting. sebab ibu and ayah mintak tolong aini untuk nasihatkan you all semua. aini sendiri sedar, yang makin hari you all makin sibuk dengan urusan dunia. aini da jalankan tanggungjawab.ape pun, aini harap, lepas ni, you all mula solat jemaah.. tak rugi solat jemaah.. pahala nya lebih besar dari solat sendiri. and yang paling penting, lepas solat, jangan lupa baca Quran. sebab ia akan memudahkan kehidupan seharian mu.
And i also want to say thank you to abang and huda, coz, you all respect my pendirian. you all tau yang aini boikot certain things, and alhamdulillah, you all respect my decision. aini faham kalau you all tak dapat nk boikot all those things. because, you all masih tak faham lagi.

And to my dear little brother Muhd Zahid,belajar rajin2 ouhkay? jangan hampakan ibu and ayah lagi. and Zahid jadilah org yang zuhud. orang yang cintakan akhirat dan tidak suka dgn dunia. kak aini also want you to become one of the huffaz. jangan stop pegi tahfiz until u finish memorising all the surah in the Quran ok? and don't get influence with abg and kak huda.tpi, do it the other way round. get them to be influenced by you.=). hazzun said! don't give up in your studies.you want to go to Madinah al munawwarah rite? so, do study hard k.=).

And last but certaily not the least, to my dearest frens, thank you for everything too. thanks for your concern. sebab menanyakan khabar kita2 ni semua. and sori, if you all ade make some gatherings and i didn't come. maybe some other time ok? doakan kejayaan kita semua k. and of coz, insya Allah, we will doa for you too. =)
oh yeah, and to our asatizah from madrasah Alsagoff, thanks a lot for your concern too. walaupun tiap kali datang skola, dpt jumpe ustazah and ustaz and cikgu2 sekajap je, but it's enough for us. we all doakan semoga asatizah semua sentiasa dalam keadaan sihat, dan dapat meneruskan risalah para anbiya kepada anak2 murid asatizah semua. insya Allah. =).

hm.. i tink tats all for my ucapan to them. and anw, please take note.. ceh.. hehe.. k2. maybe ana tak kan update blog ana selalu. sebab kat KUIS die nye wireless kadang2 cam tak betol gitu kan. so, due to the problem, ade susah sikit utk dapat internet and update blog ni. boleh je tulis kat CC.tpi takde privacy uh. huhu.. =p.

so til here. insya Allah, ana akan update sebrape bnyk yang mungkin before i went back. tapi tengok la mcm mane. coz, lepas ni mesti da busy nak pack2 barang semua. kalau lepas ni ana tak update lagi, sori eh. sebab kadang2 idea nak datang lambat. hehe..so, pape pun, doakan kita semua k. semoga Allah permudahkan segalanya. insya Allah. jg diri, and paling penting jg iman!

w'salam.=))

p/s: to some of my fren yang akan pulang lebih awal, such as, sirul, sakinah and ju, take care ok. and also to my fren yang pulang seperti biasa, dee and ainul, pun hati2 jgk k. c u all there. insya Allah. doakan kite jugak k. =)

Wednesday, April 29, 2009

Renungan Buat akhawatku..

Salam ukhuwah ana ucapkan kpd akhawat sekalian.

Sekadar renungan bersama

dan sedikit nasihat dari sahabatmu yg tk berapa sempurna ini

Yang masih kurang dlm segalanya.



Duhai akhawat yg ana sayang krn Allah

sejak kecil lagi

kamu sudah dididik utk menutup aurat

sehelai kain di kepalamu itu

kamu memakainya dengan penuh keikhlasan




Akhawat yg ana kasihi krn Allah

semakin hari, kamu semakin meningkat dewasa

rupa parasmu yang dahulunya comel

kini sudah menjadi jelita



Akhawat yg ana cintai krn Allah

di saat dunia yg sudah dicemari dgn sistem skularisme ini

kamu masih tetap memakai sehelai kain itu

tetapi duhai akhawat

mengapa ada semcm kelainan yg ada pada dirimu

kamu seakan-akan menunjuk-nunjuk akan pakaian mu itu


Duhai akhawat ku syg

dgn pelbagai fesyen,

kamu memakai sehelai kain itu

niat mu yg dulunya suci dan tulus

kini telah berubah dgn serta merta

kamu memakainya hanya untuk dipuji

dan disanjungi oleh orang di sekeliling mu

dan sehelai kain itu

kamu memakainya mengikut trend semata-mata
dan mungkin juga kerana terpaksa


Akhawat ku

di manakah terletaknya Imanmu?

kamu lebih mementingkan nilaian org ramai

terhadap dirimu

tapi bagaimana pula dgn nilaian dari Tuhanmu, Allah Azza Wajalla?


Duhai akhawatku

Pakailah sehelai kain di kepalamu itu

kerana Allah semata-mata

tidak mengapa kalau dirimu itu tidak dipuji

tidak mengapa jika dirimu tidak menjadi rebutan kaum lelaki

kerana apa yang pasti

Allah tidak akan mensia-siakan pengorbanan mu itu


Akhawat ku syg

Sedarlah bhw maruah seorang muslimah

terletak pada sehelai kain itu

kerana jika kamu memakai sehelai kain itu

dgn sempurna seperti yg telah ditetapkan oleh syarak

maruah mu pasti terjaga

Insya Allah.


Akhir kalam

jagalah Iman di hatimu

semoga kamu menjadi maratus solehah

yg ingin dipandang mulia disisi Allah

dan tidak mengharapkan pujian dari orang lain.


w'salam.

-Mujahidatul Muslimah-






Tuesday, April 28, 2009

Replying the comments

Salam'alaik. just a short entry from me. just want to reply the comments that two of my dear frens gave me from the previous entry.

k. first of all, to my dear akhawat, syukran for all your thoughts. just want to share my opinion about why i post that entry is becoz, i want to make other people realise that Islam is the righteous religion among others.

it's also to make them think and do some research about islam on how true Islam is. all the hukum that Allah has made and had been stated in the Quran, is really perfect. and that's how our new brothers and sisters converted to Islam.

yes, i don't deny that today, muslims are just like bubbles in the sea. but seeing all these muallaf, it's kind of self motivation to me and to others to practice Islam perfectly. furthermore, it makes me think that Islam still conquer the world. and that motivates me even more to dakwah to other people out there. i hope with this explanation, antunna will understand. ouhkay. =)

til here, w'salam.
-Mujahidatul Muslimah-

Friday, April 24, 2009

An eye opener for us!

Salam'alaik to all readers...



masya Allah... i just finished watching video on our new brothers and sisters who had just converted to Islam. May Allah bless all of you.it gives me goosebumps whenever i heard them saying about why do they convert to Islam. and some of the muslim women who had just converted had already wear a niqab.. subhanallah..and they are not embarass or afraid to the non muslims. furthermore, most of the converts are americans, autralians and many more. and yet they still practices Islam perfectly.



Masya Allah... i felt ashamed of myself.. the muslims in other coutries such as americans and all that are protecting Islam.. they defend for Islam.. they speak up for Islam.. and yet, what about us??? who live in the asian countries.
who actually could practice Islam well and better than them. but what have we done my dear brothers and sisters?? we are drowned by the plan of the kuffar! they give us the television to make us watch their programmes that they made. so that our Iman will be decrease and we forget to do our prayers. we forget the Almighty Allah s.w.t.
they make us lazy to read and memorise the Quran.. they make us memorise the songs and lyrics..they make us feel that Islam is an uncivilised religion. those who wears hijab is an outdated women!! well, you know what, that's absolutely not true!!



Do you know that 3000 muslims converted from Islam to christian and whatsoever every year? it's a huge sum isn't it?

but do you know that there are 20,000 non muslims who converts to Islam every year? and 30,000 inmates are converting to Islam too each year... subhanallah... Allah had double the sum of the Muslims! much more than what we expected.



so, my dear brothers and sisters, wake up from your fantasy. we live in this world for only a short period of time. repent from your sinful deeds. don't wait any longer.becoz you will never know when you'll die. my dear brothers and sisters in Islam, rise up for Islam. it's our religion! be proud of it!. practice what had been obligated to us. don't let the kuffar mess up with our religion.



til here, let your Iman increase not decrease it!

w'salam...

Thursday, April 23, 2009

The Veil

Salam'alaik. this song and lyrics are for the muslims sisters out there. don't feel embarassed about wearing hijab or a veil! Takbir!
They say, "Oh, poor girl, you're so beautiful you know
It's a shame that you cover up your beauty so
."She just smiles and graciously responds reassuringly,"
This beauty that I have is just one simple part of me.
This body that I have,
no stranger has the right to see.
These long clothes,
this shawl I wear,
ensure my modesty.
Faith is more essential than fashion,
wouldn't you agree?
This hijab,
This mark of piety,
Is an act of faith, a symbol,
For all the world to see.
A simple cloth, to protect her dignity.
So lift the veil from your heart to see the heart of purity.
They tell her, "Girl, don't you know this is the West and you are free?
You don't need to be opressed, ashamed of your femininity."
She just shakes her head and she speaks so assuredly,"
See the bill-boards and the magazines
that line the check-out isles,
with their phony painted faces
and their air-brushed smiles?
Well their sheer clothes and low cut gowns
are really not for me.
You call it freedom, I call it anarchy.
"This hijab,
This mark of piety,
Is an act of faith, a symbol,
For all the world to see.
A simple cloth, to protect her dignity.
So lift the veil from your heart to see the heart of purity.
Lift the veil from your heart and seek the heart of purity.
Salam'alaik. this is a video of a young muslimah name Fatima. she's only two years old and yet she already knows about Islam and some of the Hukum in Islam. Very cute and interesting. may you get some benefits after watching this video. insya Allah. w'salam. Takbir! Allahuakbar!.


video

Wednesday, April 22, 2009

Kawan, sahabat dan teman

Salam'alaik kepada sahabat2 semua.. harap antum semua sentiasa di bawah naungan rahmatNya. insya Allah.
actuali tak tau ape nak tulis. just wanna share a piece of my mind about what i've been thinking about this few days.
hmm.. ana nk ckp tentang kwn2, shbt2, teman2 dan yg sewaktu dgn nya. hehe.. hmm.. hidup ni bosan kn tanpa kwn? pernah tak antum fikir knp org b'kwn nan kita? ana selalu fikir...fkir..dan terus fikir... hingga pnt ana memikirkannya.. hehe..hm..soalan tu blm t'jwb lagi, ana sudah memkirkan ttg soalan yg seterusnya. knp org tu b'kwn dgn kita kalau dia tak boleh menerima kekurangan kita? sedangkan dia sendiri tidak sempurna...

setiap manusia ada buat silap. tak boleh ke dia memaafkan kita? dan kita tak akan tahu kesalahan kita sehinggalah org tegur kita. dan org yg plg dkt nan kita, salah satunya adalah kwn kita. dan dgn teguran tu la yang membolehkan kita memperbaiki diri. tapi kenapa mereka tak nak tegur? kenapa mereka hanya mendiamkan diri shj apabila kwn nya melakukan keslhn?tak ke antum sedih kalau tiba2 je org tak nak bebual dgn antum. org seakan-akan menjauhkan diri dari antum. sdg kan antum tidak tahu apa sebabnya mereka lakukan itu. sedangkan sebelum ni, blh je duduk semeja, bergurau senda. tapi tiba2 semua berubah.

ana pernah membaca tentang kisah seorg shbt Rasulullah s.a.w. Dia seorg peramah dan mempunyai ramai kwn. tiba2 pada suatu hari, dia mengasingkan diri nya. Seorg shbt dtg dan b'tanya kpdnya kenapa dia mengasingkan diri dari org ramai. dia menjawab kerana tidak ada org yg ingin menegur kesalahannya.

shbt, kita b'kwn kerana Allah. kita b'jumpa kerana takdir.pasti ada hikmah di sebalik pertemuan kita. sekali pun kita b'lainan fikrah tentang satu perkara, ana pasti kita akan sefikrah tentang perkara yang lain. jadi kenapa kita hanya tumpukan pada perkara yang satu tu je? sedangkan bnyk hal lagi yang kita boleh bincangkan.

kepada shbt2 ana yang sama2 b'juang dgn ana, ana mohon maaf sekiranya selama kita berkwn, ana pernah mengguris perasaan antunna semua. ana tak akan tau kesilapan ana kalau antunna tak tegur ana. pada ana, mungkin perkara yang ana lakukan itu betul. tapi seandainya perkara itu salah, tegurlah ana.sebab ada orang kata, org2 di sekeliling kita adalah cermin bagi diri kita. mereka yang nampak baik dan buruk diri kita. jadi, ana nak minta izin dari antunna utk jadi 'cermin' ana. boleh kan? ^_^

kepada shbt2 ana yang ana penah b'selisih pendapat atau b'lainan fikrah atau yang pernah ditegur oleh ana, ana harap kita tidak akan memutuskan ukhuwah ini hanya kerana perkara tersebut. kalau cara peneguran ana tu salah, sekali lagi, tegurlah ana. insya Allah ana akan menerimanya. apatah lagi ana ingin memperbaiki diri ana yang tidak sempurna ini. kalau antunna tak tegur ana, siapa lagi yang nak tegur ana selain dari ibu dan ayah ana?

akhir kalam, ana harap ukhuwah yang kita bina krn Allah semata-mata ini, akan berkekalan walau apa pun yang berlaku. uhibukunnafillah...~ last but not least, ana tujukan lirik lagu 'akrab persahabatan' ni pada kwn2 ana yang ana saaaayang kerana Allah..w'salam..=)
Sesegar hijau daunan
begitulah kita diibaratkan
tiada siapa yang bisa memisahkan kita
antara kita semua
Seerat simpulan yang tidak terbuka
Seteguh langit tinggi menongkah dunia
Kita mengharung badai atas nama
Kasih insan bersaudara
Buang yang keruh ambil yang jernih
Dendam hasad dengki mestilah dijauhi
Marilah kita contohi Rasullulahdan para sahabat
Di dalam bersahabat
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian

Tuesday, April 21, 2009

-Allah knows-

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knowsAllah knows
When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows
No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows
When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows
When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows
When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows
You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs,
never fret never frown
Allah knows
Allah knows
Every grain of sand,
In every desert land,
He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand,
He knows
.Every sparkling tear,
On every eyelash,
He knows.
Every thought I have,
And every word I share,
He knows.
Allah knows.

Monday, April 20, 2009

Three Questions

In the Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful. Peace be upon His Prophet Muhammad s.a.w. and his fellow companions and friends.

Salam'alaik to all readers. How's your Iman today? increasing or decreasing? May our Iman will always increase until the end of the day. Insya Allah.
Recently, i recieved an email about this interesting story. it's all about Three Questions that this man had asked. What is that Three questions? Let's find out.

There was a young man who went overseas to study for a quite long time. When he returned, he asked his parents to find him a religious scholar or any expert who could answer his 3 questions.Finally his parents were able to find a muslim scholar.

Young man: Who are you?
Scholar:I am one of Allah's s.w.t. slaves and Insya Allah i will be able to answer your questions.

Young man: Are you sure? A lot of experts and professors aren't able to answer my questions.
Scholar: I will try my best with the help of Allah s.w.t.

Young man: I have 3 questions.
1)Does God exist? if so, show me His shape.
2)What is Taqdeer?(fate)
3)If syaitan was created from the fire, why at the end he wil be to thrown to hell, that is also created from fire.It certainly will not hurt him at all, since syaitan and the hell were created from fire. Did God think this far?

Suddenly the scholar slaped the young's man face very hard.
Young man felt the pain and said: why do you get angry at me?
Scholar:i'm not angry.
Young man: i don't understand.
Scholar: how do you feel after i slapped you?
Young man: of course i felt pain.
Scholar: So do you believe that pain exist?
Young man: Yes.
Scholar: Show me the shape of the pain.
Young man: I can't.
Scholar: That is my first answer. All of us feel God's existence,without being able to see His shape. Last night did you dream that you will be slapped by me?
Young man: No.
Scholar: Did you ever think that you will get a slapped from me today?
Young man:No
Scholar: That is Taqdeer(fate) my second answer. my hand that is created to slap you? what is it created from?
Young man: It is created from flesh.
Scholar: How about your face? what is it created from?
Young man: flesh.
Scholar: How do you feel after i slapped you?
Young man: In pain.
Scholar: That's it. This is my third answer, even though syaitan and also the hell is created from the fire, if Allah wants, the hell will become very painful place for the syaitan.

So, do you get the moral of the story? i hope you do. i'm sure there are some of you who sometimes thinks about this questions right? but you just kept it to yourselves. cause the muslims are not advised to ask these kind of questions. and it's also because that we are muslims and we have total faith in Allah s.w.t. we try not to think about it.so, if there's anyone who ask you these kind of questions, just do like what this scholar did. =). therefore, to all my muslims brothers and sisters, remember that Allah does exist. And He is everywhere, and He is watching in everything that you do. Wallhu'alam..

Last but not least, Take care of yourself, especially your Iman. Increase you Iman and maintain it that way. =) w'salam.

Saturday, April 18, 2009

Dialog Iblis dgn Rasulullah s.a.w.(2)

Salam'alaik. seperti yg tlh ana maklumkan pd entry sblm ni, ana akn menulis sambungan dialog Iblis dgn Rasulullah s.a.w. dgn itu, mari kta ikuti sambungan dialog mrk.



Sambungan....

Rasulullah s.a.w.'Hai Laknatullah! siapakah yg menghidupkn kau? Siapakah yg menjadikan kau?Siapakah yg menerangkan mata engkau? Siapakah yg memberikan pendgrn telinga kau? Siapakah yg memberikan kekuatan pd anggota kau?

Iblis:"Adlh sekaliannya itu adlh anugerah drpd Allah s.w.t. yg Maha Besar. tetapi hawa nafsu dan takbur serta khianat tlh menyebabkan hamba melakukan sebsr-bsr kejhtn. Tuan hamba jg sedia maklum bahwa hamba prnh menjdi ketua sgla malaikat sehngga ribuan thn dan b'sujud kpd Allah s.w.t. smnjak di dunia ini lagi dan hamba tlh dinaikkan darjat menerusi satu langit ke satu langit dgn aman. hamba pun mendiami tmpt hmba dgn b'ibadat b'sama-sama malaikat serta b'khdmt kpd Tuhan Azza wa Jalla dlm tempoh yg begitu lama.



Tiba2 dtg firman Allah s.w.t. kpd hamba sekaliannya mengenai dijadikanNya seorg khalifah di muka bumi ini. maka hamba membantah krn tdk suka b'khalifah. lantas Tuhan Azza Wajalla mnjdikn seorg lelaki dan dititahkn hmba dan sekalian Malaikat mmberikan pnghormatn kpd Adam kecuali hamba seorg enggan b'sujud dan hamba tlh mengingkari hukumNya. maka hamba dimurkai Tuhan Azza Wajalla serta dilaknatiNya hamba sehingga Hari Kiamat. wajah hamba yg selama ini b'cahaya dan cantik tlh dihapuskn oleh wajah yg hodoh dan keji. Hamba skt hati dan begitu b'dendam kpd Adam. kemudian Adam diangkt oleh Tuhan Azza Wajalla mnjdi raja di dlm syurga serta dikurniakn seorg isteri utk dijdikn permaisuri yg memerintah segala bidadari. sntiasalah mrk dlm kesukaan dan kesenangan. hasad dengki hamba mnjdi-jdi kpd kedua mrk dan merncng utk mngkhianati mrk. Akhirnya hamba tlh menipu Siti Hawa supaya meminta Adam memkn buah khuldi lrgn Tuhan Azza Wajalla. maka krn prmpuan itulah Adam t'mkn buah lrgn b'kenaan sehngga mrk dihalau dari syurga dan ditrnkn ke dunia secara t'psh kedua suami isteri bebrapa lama sehinggalah dip'temukn kmbali oleh Allah s.w.t. dgn slmtnya. sehingga mrk mndpt bebrapa org ank llki dan prmpn. Kemudian kami hasut pula ank lelakinya yg b'nama Qabil supaya membunuh abgnya Habil sehngga mati. itupn hamba msh tdk b'puas hati. sehingga hamba dpt melakukn pelbagai tipu daya ke ats sekalian ank cucunya hinggalah ke hari kiamat.



Tetapi Tuan hamba tlh mnghlng pkerjaan hamba dgn menarik mrk supaya memeluk Islam. ada pun sblm Tuan Hamba lahir ke dunia, hamba b'sama-sama bala tntera hamba mampu naik ke langit dgn mudhnya mencuri rahsia dan tulisn2 yg menyuruh manusia berbuat ibdt dan mmdpt pahala serta syurga. demekian jg mrk yg b'ibdt di wktu mlm.akn mndpt setinggi-tinggi pahala. apbla hmba trn ke dunia maka hamba khbrkn kpd mrk dgn jln2 yg sesat melalui pelbagai tipu daya sehingga mrk b'pegang kpd ktb-ktb bid'ah dan karut.Tetapi apbla Tuan hamba lahir ke alam dunia ini, maka hamba tdk diizinkn Allah s.w.t utk naik ke langit dan hamba tiadalah lagi mndpt apa2 rahsia umat Tuan hamba. Rmi Malaikat yg mnjg tiap2 lpsn langit dan jika hamba b'degil utk naik ke langit, nescaya Malaikat akn melontar ank pnh api yg b'nyala-nyala.Tlh rmi bala tentera hamba drpd glgn jin, syaitan dan iblis t'kena lontaran itu. sehingga bdn mrk t'bkr mnjdi abu. hamba dan tentera amat ssh hati dlm usaha mnjlnkn hasutan ditmbh pula Tuan hamba dpt mnzahirkn mukjizat2 yg amat hebat di hdpn sekalian raja2 dan khalayk rmi."



Rasulullah s.a.w.:Hai Iblis! Apkh tipu helah t'awl engkau ke ats manusia?

Iblis:" p'tama hamba palingkn iman mrk sehingga mrk t'pesong iktikad mrk kpd kekafirn samada pd p'kataan, p'buatan kelakuan dan hati mrk. namun jika mrk ggl hamba pesongkn, hamba akn b'usaha menarik mrk kpd jln yg mengurangkn pahala supaya lama-kelamaan mrk akn t'jerumus jg mengikut kemhuan hamba."



Rasulullah s.a.w.:Hai Iblis! apbla umatku mendirikn solat bagaimanakah keadaan engkau?

Iblis:" Itulah sebsr-bsr kesshn kpd hamba. gementarlah selrh bdn hamba dan lemahlah tulang sendi hamba, maka pd waktu itu hamba menyuruh puluhan syaitan dan iblis menggoda setiap seorg yg hndk b'solat menerusi anggotanya supaya mls b'solat dan hatinya supaya was2 dlm solatnya serta t'lupa blgn rakaatnya dan bimbangkn pekerjaan dunia dan hatinya hndk cpt2 menamatkn solatnya. dan sesetgh Iblis akn msk ke dlm mata org yg hndk b'slt supaya tdk khusyuk dlm solatnya sehingga mrk b'plng atau menjeling ke arah kanan dan kiri semasa slt. maka tdklah tetap hatinya serta hlglah khusyuknya. dan sesetgh iblis memasuki telinga org yg b'slt supaya org yg b'solat memasang telinga mndgr p'bualan org, bunyi-bunyian dan sbginya yg sia2. dan sestgh iblis ddk di blkngnya supaya org yg b'solat itu tdk b'upaya lama2 semasa b'sujud atau b'tahiyat. di dlm hatinya sering b'kehndakan agar solatnya segera tamat dan ini tentunya akn mengurangkn pahala solat. jika sekalian iblis b'kenaan ggl menggoda sprti demikian akn hamba hukum mrk sebrt-brtnya."



Rasulullah s.a.w.: Jika umatku membaca al-Quran krn Allah, apkh yg engkau rasa?

Iblis:"Jika mrk membaca al-Quran krn Allah, maka akn t'bkr lah rasa tubuh hamba serta putus2 segala urat hamba. maka larilah hamba dari mrk."



Rasulullah s.a.w.: Hai Iblis! jika umatku mengerjakn haji krn Allah, apkh yg akn engkau rasa?

Iblis:"Telah binasalah hamba dan gugurlah tulang hamba krn mrk tlh menyempurnakan rukunnya."



Rasulullah s.a.w.:Hai Iblis! jika umatku b'puasa krn Allah, apkh yg akn engkau rasa?

Iblis:" Ya Nabi Allah, inilah suatu bencana yg bsr bahayanya t'hdp hamba krn apbla msk mlm awl Ramadhan, maka memancarlah nur Arasy dan Kursi serta segala Malaikat menyambut dgn gembiranya. bagi org2 yg b'puasa mndpt sebsr-bsr anugerah Allah s.w.t. yg Maha Pengampun segala dosa yg tlh lalu serta digntikn pula dgn pahala yg amat bsr serta tiada ditulis segala keslhnnya selama ia b'puasa. tmbhn pula yg menghancurkn hati hamba ialah segala isi langit, bulan dan bintang serta Malaikat sehnggalah burung2 dan ikn2 di laut dan air tawar juga tiap2 yg b'nyawa di ats muka bumi ini mendoakn siang dan mlm memohon ampun bagi org2 yg b'puasa.

satu lagi setinggi-tinggi kemuliaan org yg b'puasa ialah Tuhan menjadikn 1000 kemerdekaan dari azab neraka pd setiap hari dlm bulan Ramadhan. segala pintu neraka dittp, segala pntu syurga dibuka. maka pd hari mulanya umat Tuan hamba b'puasa dtglah segala tentera Malaikat yg garang tnpa mengira lawannya menangkap hamba dgn prnth Tuhan serta sitngkapnya bala tentera hamba iaitu jin, syaitan dan ifrit serta dipasung kaki tgnny dgn besi pns. dan dirantainya hamba sekaliannya serta dibenamkn ke dlm bumi yg amat dlm dan ditmbh pula dgn bebrapa azab sengsara sehngga selesai ibadat puasa umat Tuan Hamba. baharulah hamba dilpskn supaya hamba tdk blh ganggu mrk. dan umat Tuan hamba sndri tlh merasa sng dlm menjalani ibadat puasa sebagaimana mrk b'kerja utk b'sahur do waktu tgh mlm seorg diri sekalipun tnpa sedkt perlu merasa tkt sprti mlm2 yg lain."

Demikianlah sebahgian dialog yg tlh dibualkan oleh Rasulullah s.a.w. dgn Iblis laknatullah 'alaih.di sini kita dpt simpulkn bhw Iblis tdk akn mdh pts asa dlm menyesatkn umat Nabi Muhammad s.a.w. sehinggalah dia b'jaya menarik kita ke lembah kemaksiatan. dgn itu, amalkanlah doa2 atau zikir2 yg tlh diajarkn oleh Rasulullah s.a.w. supaya Iblis tdk dpt menyesatkn kita dgn tipu daya nya. krn Iblis plg tdk suka kalo kita membaca doa ataupn memulakn sesuatu dgn nama Allah Azza Wajalla. Dgn itu b'lndglah kpd Allah dari tipu daya Iblis. Wallahu'alam...

akhir kalam.. jg diri dan plg pntg, jg Iman...
W'salam..
-Muslimah yg sdg b'mujahadah-



Friday, April 17, 2009

Dialog Iblis dgn Rasulullah s.a.w. (1)

Salam'alaik. Semoga hari ini, menjadi hari yg lbh baik dari semlm. Insya Allah. Seperti yg tlh ana ckp pd blog sblm ini, ana akn menulis satu lagi topic, mengenai dialog antara Iblis dgn Rasulullah s.a.w. Semoga dgn dialog yg ana tulis ini, dpt kita mengambil iktibar dari nya, dan menjadikan dialog ini, sebagai senjata utk melawan Iblis dan kuncu-kuncu nya. Insya Allah.

Rahsia Iblis dari dialog dgn Rasulullah s.a.w.

Allah s.w.t telah menitahkan para malaikat utk b'jumpa dgn raja Iblis dan menyuruhnya utk mengadap Baginda Rasulullah s.a.w. bagi membuka segala jenis rahsia kegemaran dan kebencian Iblis. Lalu, malaikat pun berjumpa dgn Iblis dan menytakan titah Allah kpd nya. Mendgrkn saja titahan itu, Iblis berasa dahsyat dan amat gerun sekali. Lalu dgn segera Iblis dtg mengadap Rasulullah s.a.w. dgn menyamar sebagai seorg tua yg buta seblh matanya serta berjanggut putih sebnyk 10 helaiyg pnjngnya sprti ekor lembu. Iblis memberikan salam sebnyk 3 kali. namun tiada dijwb oleh Baginda. Lalu, Iblis bertanya kpd Rasulullah, knp Baginda tdk menjwb salamnya. Rasulullah mengatakan bhw Baginda tdk akn tertipu dgn tipu daya Iblis, sprti yg tlh Iblis lakukan kpd Nabi Adam a.s.,Habil dan Qabil,Nabi Ayub a.s., krn racun yg ditiup oleh Iblis sewaktu beliau sdg solat sehingga beliau terpaksa menanggung derita yg begitu lama. dan juga kpd Nabi Daud a.s. dan juga para anbiya yg lain dan para ulama yg tlh menanggung kesengsaraan krn perbuatan Iblis.
Rasulullah juga mengatakan bhw ucpn salam itu mulia. Tapi hanya salam drpd Iblis shj Rasulullah tdk menjwbnya krn Allah tlh mengaharamkan dan telah melaknat Iblis. Lalu Iblis berasa takut dan bersumpah utk menjwb segala soalan yg ditanyakan kpd nya. dan jika dia berbohong akn jwpn nya, maka akn hancurlah dirinya hingga menjdi abu.
Mendgr kn jwpn Iblis, inilah peluang baginda utk menanyakan soalan dan menyiasat pekerjaan Iblis dgn disaksikan oleh para shbt yg dtg pd majlis tersebut.

Dialog:
Rasulullah s.a.w.: Wahai Iblis! Siapakah sebesar-besar seteru engkau dan pndgnmu t'hdp aku ini?
Iblis: "Ya Nabi Allah, Tuan hambalah musuh hamba yg plg bsr drpd sgla seteru hamba di muka bumi ini."

Maka Rasulullah merenung wajah Iblis sehingga menggeletar segenap tubuhnya.

Iblis:"Ya Nabi Allah, hamba mampu menyamar sebgi sesiapa t'msk haiwan bersekali dgn suara2 yg tepat. Hamab ditegah Tuhan Azza Wa Jalla utk menyamar sebgi Tuan Hamba krn jika hamba melakukan sedemikian, nescaya terbakarlah hamba menjdi abu."
Iblis: "Hamba bersungguh-sungguh merentap iktikad anak Adam supaya mrk menjdai kafir, ialah krn Tuan Hamba bersungguh-sungguh menasihatkan mrk dgn memberi pedoman kpd seluruh manusia supaya b'pegang teguh kpd Islam.Begitu juga kesungguhan hamab menarik mrk kpd kafir, murtad dan munafik. hamba tarik sekalian umat Islam supaya meninggalkan jln yg lurus dan beralih kpd jln yg sesat. hamba berhrp mrk akn sama2 msk ke neraka dgn hamba serta kekal di dlmnya buat selama-lamanya."

Rasulullah s.a.w.:Hai Iblis! bagaimanakah perbuatanmu kpd makhluk Allah s.w.t?
Iblis:"Ya Nabi Allah, hamba goda perempuan2 supaya merenggangkan kedua pahanya kpd lelaki yg bkn suaminya dan sesetghnya,hingga menghsilkan benih yg bersalah-salahan sifatnya.Hamba goda segala menusia supaya meniggalkan solat dan leka dgn mkn minum dan berbuat kemungkaran. Sesetengahnya hamba lalaikan dgn harta bendanya drpd emas dan perak, rumah dan ladang, dan hasilnya dibelanjakan ke std pekerjaan yg haram. telah bnyk kaum lelaki dan perempuan terpesong imannya menerusi tentera jin, iblis dan syaitan yg hamba perintahkan supaya menarik mrk ke jln kemugkaran. kalau t'dpt sesuatu pesta yg melibatkan p'gaulan bebas lelaki dan perempuan, maka hamba akn menggoda bersungguh-sungguh supaya mrk kehlgn maruah, meminum arak, dan mempengaruhi rakannya dgn cara paksaan supaya meminum arak sehingga hlng akal dan hlng rasa malu mrk.

Iblis:Lalu hamba hulurkan tali percintaan yg asyik sehingga terbuka beberapa pintu maksiat yg besar supaya mrk berhasad dengki sehingga melakukan perzinaan. apabila lelaki dan berkasih-kasihan, maka terpaksalah mrk mencari wang menerusi tipu daya serta mencuri. Sekiranya mrk menyedari keslhn mrk, dan ingin b'taubat dan b'amal ibadat, hamba akn halang mrk sehingga mrk bertangguh dan bertempuh dlm berbuat kebjikan. Hamba juga akn menggoda dgn lbh kuat supaya melazimkan maksiat dan menyukai isteri org. maka tlh ramai umat Tuan Hamba telah hamba sesatkan di jln ini dgn batuan jin, syaitan dan iblis di mana hamba menyuruh mrk menghasut seluruh anggota manusia hingga ke dlm tubuh bdnnya. apbila mrk digoda pd hati, mrk akn menjdi takabbur, ujub,serta melengah-lengahkan amalnya dan b'laku sombong. Apabila mrk digoda pd lidah, maka sentiasalah mrk gemar berdusta, mencela dan mengumpat satu sama yg lain. Demikianlah hamba menghasut mrk semasa siang, malam, pagi, dan ptg." -Bersambung...


nntikn sambungan dialog ini di entry yg lagi satu ye....=) w'salam.

Tuesday, April 14, 2009

Dialog Iblis dengan Allah s.w.t

Salam'alaik. semoga antum sentiasa berada di bwh naungan rahmatnya..
hm.. Seperti yg kte sume tahu, Iblis, syaitan dan jin adlh makhluk halus, atau makhluk ghaib yg kte tdk dpt lht dgn pancaindera kte. kerana Allah telah menghijabkan mata kita, dari melht makhluk2 itu. dan seperti yg kita tahu juga, iblis, syaitan dan jin kafir adlh musuh kita. Firman Allah s.w.t. dlm surah al-kahfi, ayat yg ke 50:".....oleh itu patutkah kamu hendak menjadikan Iblis dan keturunannnya sebagai sahabat-sahabat karib yang menjadi pemimpin selain daripadaKu? Sedang mereka itu musuh bagi kamu..." Jadi adlh penting bagi kita utk mengetahui kelemahan dan kekuatan musuh kita, supaya dengan pengetahuan tersebut, dapatlah kita lebih berhati-hati dan berwaspada.
Rahsia-rahsia Iblis telah diperjelas kpd manusia dari dialog-dialog seperti yg tlh diriwayatkan dlm beberapa hadis.

Dalam satu riwayat yang telah diceritakan oleh Anas bin Malik r.a. katanya: Iblis telah bertanya kpd Allah: katanya, wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan anak Adam tempat kediaman utk mrk b'teduh dan b'zikir kpd Mu, oleh itu tunjukkanlah aku tmpt kediaman utk ku.
Firman Allah s.w.t,"Tempat kediamanmu adlh di dlm tandas".

Iblis bertanya lagi:" wahai Tuhanku, Engkau tlh berikan anak Adam b'kmpl di masjid, di manakah pula tmptku b'kmpl?
Firman Allah s.w.t,"Tempatmu b'kmpl ialah di psr-psr, pesta, pusat membeli-belah, kelab malam, tmpt hiburan serta majlis-majlis maksiat."

Iblis bertanya:" wahai Tuhanku, Engkau telah berikan anak Adam itu kitab Al-Quran utk mrk membacanya.Tunjukkan
apa pula bahan bacaanku?
Firman Allah s.w.t.,"Bacaan utkmu ialah syair dan sajak yg melalaikan."

Iblis bertanya:" wahai Tuhanku, Engkau telah berikan kpd mereka cerita-cerita benar. apakah pula cerita bagiku?
Firman Allah s.w.t.,"Cerita bagimu ialah kata-kata kesat dan dusta".

Iblis bertanya:" wahai Tuhanku, Engkau telah berikan azan kpd anak Adam utk mrk memanggil org solat. apa pula azan untukku?
Firman Allah s.w.t.," Azan bagimu ialah seruling."

Iblis bertanya:" wahai Tuhanku, Engkau telah menghantar utusanMu dari para Rasul dan juga Nabi, siapakah yg menjadi utusanku?
Firman Allah s.w.t."Para utusan mu terdiri drpd bomoh, tabib, dan dukun yg menduakan Aku".

Iblis bertanya:" wahai Tuhanku, Engkau berikan kitab suci al-Quran yg bertulis kpd mrk, apkh pula tulisan bagiku?
Firman Allah s.w.t.,"Tulisanmu ialah tatu, gincu serta lukisan di bdn."

Iblis bertanya:"wahai Tuhanku, apakah pula perangkap bagiku?
Firman Allah s.w.t.,"Perangkap bagimu ialah wanita".

Iblis bertanya:" ya Tuhanku, Engkau berikan mereka minuman yg halal yg disebutkan nama Mu, apakah pula minuman untukku?
Firman Allah s.w.t.," Minumanmu ialah sesuatu yg memabukkan serta tdk disebut namaKu padanya."

Sabda Rasulullah s.a.w." Wahai manusia, laksanakanlah amalan-amalan menurut kemampuanmu. Sesungghunya Allah tidak akan bosan sebelum kamu merasa bosan. sesungguhnya amalan yang paling disukai Allah ialah amalan yg ringan namun berterusan(Istiqamah). - Hadis riwayat Muslim.

Duhai sahabat2 sekalian, setelah membaca dialog yg dibualkan oleh Iblis kpd Allah, ana hrp kita muhasabah lah diri kita. moga kita tdk menjadi atau terikut perbuatan yg menjadi amalan syaitan dan sekali gus membuatkan dia menjadi 'sahabat' kita. na'uzubillah min zalik. nantikan satu lagi dialog. iaitu dialog di antara Iblis dgn Rasulullah s.a.w. k. smpi di sini shj. jg diri, jg Iman. Wallahu'alam.. dan w'salam.

p/s: Petikan di atas di ambil dari buku yg b'tajuk"Rahsia utk umat Islam", oleh Nazri Zakaria.

Sunday, April 12, 2009

Mengemis Kasih Illahi..

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alfa jua buta
Lalu terhiritlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah
Semalam sudah sampai ke penghujungnya
Kisah seribu duka kuharap sudah berlalu
Tak ingin lagi ku ulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati
Tuhan dosaku menggunung tinggi
Tapi rahmatMu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmatMu dibumi
Tuhan walau taubat sering ku mungkir
Namun pengampunanMu tak pernah bertepi
Bila selangkah ku rapat pada MU
Seribu langkah Kau rapat padaku
Allahummaghfir zunubi ya Rabbal 'alamin......
Ya Allah... kdg kala ku hampir putus asa t'hadap RahmatMu.
Seringkali aku t'leka dan alpa dgn dunia yg fana ini.
Ya Allah... Dosa yg tlh ku lakukan bagaikan pepasir di tepian pantai...
tapi ku tahu pintu taubatMu sentiasa t'buka luas utk hamba Mu..
Ya Allah... kdg kala dugaan yg Kau berikan t'lalu hebat utk hamba Mu yg lemah ini..
tpi ku yakin bhw Engkau tdk menduga hambaMu melebihi kemampuannya..
Ya Allah.. daku mengerti setiap dugaan atau musibah
adlh kifarah bagi dosaku yg lalu..
Ya Allah... moga2 dgn dugaan yg Kau berikan
dpt membuatkan diriku lbh rapat dan dekat dgnMu..
Ya Allah...tetapkanlah hatiku dlm agamaMu dan ketaatanMu
dan jgn lah Engkau tarik semula Hidayah yg tlh Kau berikan padaku..
Ya Allah... setiap kali ku sujud menyembahMu
Ku mengharapkan keampunanMu..
maka Ampunkanlah Dosaku Ya Rahman...
Hilangkanlah segala noda2 hitam di hatiku ini...
Supaya aku menjadi hambaMu yg sentiasa b'syukur dgn RahmatMu...
Dan mudah-mudahan airmataku yg mengalir itu..
Menjadi bahan utk menyimbah api neraka di akhirat kelak...
Amin...
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) dari kebajikan yang dikerjakannya dan dia mendapat (siksa) dari kejahatan yang diperbuatnya. (Mereka berdoa): Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kami apa yang kami tidak sanggup memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami.Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir."- Surah Al-Baqarah:286.

Saturday, April 11, 2009

La tahzan...

Kepada semua sahabat-sahabat yang sedang diuji, yang telah diuji & yang belum diuji..

Jangan Bersedih...
Cinta ALLAH dan Rasulullah Menjamin Kebahagiaan
Jangan Bersedih...
Redha Dengan Anugerah Allah Membuat Anda kaya di Dunia
Jangan Bersedih...
Allah Maha Pengampun lagi Maha Penerima Taubat
serta Rahmatnya yang Maha Luas
Jangan Bersedih...
Semata-mata disebabkan Anda Berbeza dengan Orang lain
kerana setiap kejadian Allah itu ada kelebihan tersendiri
Jangan Bersedih...
Bila Disakiti, Dicela, Direndahkan atau Dizalimi
kerana setiap perkara yang berlaku adalah dugaan dari Yang Maha Esa
Jangan Bersedih
Sesungguhnya Setelah Kesusahan Akan Ada Kemudahan
Jangan Bersedih..
Kerana Kesedihan Anda akan Membuat Musuh Anda Gembira
Jangan Bersedih..
.Atas Perilaku Manusia Terhadapmu
Tetapi Perhatikanlah Perilaku Mereka Terhadap Allah
Jangan Bersedih...
Allah Tidak Akan Mensia-siakan Pengorbananmu
dan setiap perkara yang baik mahupun buruk ada hikmahnya
Jangan Bersedih, Dunia ini Terlalu Hina Untuk Ditangisi



Salam ukhuwah kpd sume.. semoga sentiasa bearada di bwh naungan rahmatNya...Insya Allah..

Kata2 yg di atas tu, ana tujukan buat shbt2 ana yg sdg bersedih krn ditimpa dugaan atau musibah... dan juge uat diri ana yg kdg kala terasa hati atau sedih dgn tingkah laku org terhdp diri ana, atau krn mengenangkan dosa2 yg tlh ana lakukan terhadap Pemilik nyawa ana iaitu Allah Jalla Jalalah... So, to all me dearest frens, Jangan bersedih ye.. La tahzan. Inna Allah Ma'ana...=). And of coz.. Smile Always. hope it may brighten up your day.

Friday, April 10, 2009

Are you sure it's Influenza? Think again.

In the name of Allah the Most Gracious the Most Merciful.
Salam to all readers. Hope all of you are in the best of health. Syafakallah to those who are sick. may you get well soon. =)
Today i would llike to share with you about an illness which people usually mistaken it as an Influenza. But actually it is not. what is the illness? it is called Mycoplasma. have you heard of it? well, let me tell you more about it ok.
This was what i read yesterday in the newspaper about this illness.
Mycoplasma is a group of bacteria that can attacked human beings. there are 120 species of the bacteria, which three can cause diseases in humans. Common infections due to Mycoplasma are upper respiratory infection and pneumonia.
One of the consultant from the infectious disease said that school-going children and young adults are most susceptible.
Symptoms of Mycoplasma are non-specific. It includes headaches, malaise, fever, a scratchy sore throat and coughs, which can be mistaken for Influenza. In more serious cases, patients with Mycoplasma-induced pneumonia may experience chills, chest pain, nausea, vomitting and diarrhoea.
Mycoplasma infections are also frequently associated with a rash.
The condition can be spread by respiratory droplets during close contacts with a patient who has the symptoms. The bacteria can stay in a person's body for two or three weeks before causing illness. The symptoms may last between a week and a month on average and patients are infectious for up to several week.
A patient with mild respiratory tract infection caused by Mycoplasma may recover without antibiotic. But in some serious cases, antibiotics are required.
It is advised to infected patients to cover their mouths when they cough, wash their hands often and avoid sharing utensils to minimize the spread of the bacteria to family members or people in close contact with them.
Like the flu, people can suffer from Mycoplasma over and over again.
Therefore, take good care of your health and lead a healthy lifestyle, like a saying goes, prevention is better than cure. i hope that you get some knowledge about this illness. And i hope that the knowledge we've got, will become benefit to us. Insya Allah.
Til here,
W'salam. =)

Thursday, April 9, 2009

Nak pakai ke tk nk pki?

Bismillahirrahmanirrahim..Alhamdulillahi rabbil 'alamin. wa bihi nasta'in. 'ala umuriddunia waddin. wa'ala alihi wa sahbihi ajma'in. Man yahdillahu fala mudhilla lahu. wa man yudhil fala hadiyah lahu..


Salam ukhuwah ana ucapkan kpd antum semua. semua sht? Hope you all are in the best of health. Insya Allah. Amin..
hmm.. diam tk diam.. dah sebulan ana bercuti. and biase la. mesti bnyk perkara yg t'jdi.
(pe bnda yg nk pki n tk nk pki tu?). mesti timbul p'soaln tu kn?hihi..
hm.. k la. meh ana cte sdkt ttg masalah yg ana hadapi sewktu cuti ni.



Seperti yg antum sume tau, s'pore ni adlh negara yg secular.(terlalu secular..). and antum tgk di luar sana, ramai remaja yg dah hanyut dgn arus kemodenan di sini. agak susah bagi ana, serta kwn2 seperjuangan ana yg lain utk btol2 istiqamah dlm hal2 agama. tpi, disbbkn kte sentiasa menasihati antr satu sama yg lain, akhirnya kte same2 kuatkan semngt utk terus mengamalkan ape yg tlh kite pelajari selame ni. dan dgn kekuatan yg Allah berikn serta kata2 semgnt yg tk prnh putus dari kwn2 seperjuangan ana, akhirnya ana tekad n kuatkn smgnt utk memakainya.
ape yg ana pki? sarong tgn.(glove). bkn sarung lengan ye.(tpi 2 pun ana pki jgk).



hm.. sebenarnye, utk pengetahuan sume, ana da mule pki sarung tgn ni sejak dri tahun lps. ana mule memakainya ms ana berada di KUIS. ade sebab2 knp ana pki di sana. slh satunye, ana dpt bnyk berita ttg pensyrh2 di sana t'utamanya ustaz2, mrk blh 'bace' kite. maksud, drg blh tau serba sdkt ttg diri kte kalo drg tgk at certain places. cnthnye, tgn, kaki and ade di bahagian muke kite. ini yg ana dgr. sejauh mane kesahihannya, wallhualam.. tpi slps ana memakainya, org rmi tnye sebab knp ana pki. pd mulenye, mmg ana pki disebabkan p'kare yg di ats. tpi, bile ana fikir2 balik, tk kn sebab tu je ana pki? mesti ade sebab lain. so, ana start la tnye2 org sume. ade yg kate mcm yg ana kate kat ats tu. so, uat mase tu, ana b'pegang dgn pndpt yg di ats tu.



ana teroskan dgn mencari maklumat di internet. waktu tu org da tk tnye ana lagi nape ana pki glove tu. ana cari maklumat di internet pun bkn ttg glove, tpi ttg memakai niqab. hm.. and ana dapati, tak bnyk yg menyentuh soal memakai glove ni.(mungkin ana blm hbs mengkaji gaknye...) kalo ade pun mesti drg kaitkan dgn memakai niqab. so, dari maklumat yg ana dpt, memakai glove dan niqab adlh harus atau mustahab dan ade pendapat pula mengatakan bhw memakai niqab itu wajib. kalo in english, it's highly recommended and some says it's an obligation. krn waktu zaman Rasulullah s.a.w. ade wanita2 yg memakainya. dan Rasulullah tdk melarangnye. waktu itu pula telah turun ayat utk menutup aurat dgn melabuhkan pakaian mereka. (refer to surah al-ahzab ayat 59).(kebnykn nye ttg memakai niqab. and ttg niqab lain kali ana cite k.) jadi memakai sarung tgn dan niqab adlh sunnah para sahabiyah dan ummahatul mukminat. dan ade jg hadis yg mengatakan Rasulullah menyuruh wanita muslimah utk menanggalkan sarung tgn dan jg niqabnye apbla b'ada dlm keadaan ihram. jdi ini menunjukkan bhw ade para sahbiyah pd waktu itu yg memakai sarung tgn dan niqab. jadi dgn jawapan dan keterangan yg ana dpt ni, baru lah ana tau knp kkk2 di sana memakainya, dan knp ana sendiri memakainya.

so, dgn itu, pegangan ana pun berubah. Pertama sekali, sudah tentu ana memakainya kerana Allah. Kedua, kerana ia adlh sunnah para sahabiyah dan ummahtul mukminat. dan yg ketiga, ttg pensyrh2 atau kaum lelaki.


Dan masalahnye timbul bile ana berada di negara ana ni. knp? ana tk tau sama ade utk pki atau tk. krn benda ni adlh p'kare yg sering dijadikan kontroversi. dgn keadaan negara ana yg secular ni, blh ke mrk faham knp ana pki? nk explain pun tk tahu mcm mane. jadi, pd awlnye, bile ana balik sini, ana tk pki sarong tgn tu.
tpi ade kwn2 yg tegur. dan ade kwn2 yg memahami ana, mrk memberikan nsht, serta pndpt mrk. dan dlm keadaan keraguan and dilema mcm tu, mesti ader penyelasaiannye kn? tentulah dgn meminta p'tlgn Allah. and alhamdulillah ade solat yg khusus bagi mrk yg dlm keadaan dilema mcm ana. hehe.. iaitu solat istikharah.
dan alhamdulillah Allah memberikan ana ketenangan dan keyakinan utk memakainya di sini. krn ape? krn ana yakin dgn janji Allah. Allah b'firman dlm surah Muhammad ayat yg ketujuh"wahai org2 yg b'iman, jika kamu menolong agama Allah, Allah akan menolong kamu dan mengukuhkan kedudukanmu". itu janji Allah. dan ana yakin ia akan b'laku. dan ana tk ksh ape org nk kate, sebab ana lebih mementingkan ape yg dinilai oleh Allah terhadap diri ana.

And ana tau mesti ade persoalan dari teman2 ana yg lain, yg tdk smbng blaja nan ana ttg sarung tgn tu. hmm.. memang tepat sangkaan ana. waktu tu ade maulidur rasul kat skola ana. tpi on the way nk pegi skola tu da jmpe kwn2 lame. best sgt..! dpt ketawe2 peluk2(ooppss..) hehe.. tk la.. peluk tanda ukhuwah.. hehe.. dan lepas tu.. pertanyaan dari mrk.

"Qurr(sngktn name ana) nape ant pki glove tu? tk panas ke?".. nk je ana trgkn nape ana pki. tpi blh ke die fhm? so ana juz jwb. "tk,tk pns." dan trs senyum. setibenye di skola, die tnye lagi. "Qurr bkk uh glove tu. kn da smpi skola". hehe.. cute kn kwn ana sorang ni? hmm.. ana cume ketawe dan ana ckp tk blh sbb masih di public. hmm.. dan kemudian die tdk menanyakan lagi. hmm.. duhai sahabatku, ant da fhm kn skrg nape ana pki? maafkan ana sebab tk trgkn ms kte jmpe ari tu. tkt ant tk fhm...

seorg junior ana pun t'perasan ana pki dan tnye."kak, nape awk pki glove tu?" ana jwb, "learn more about Islam. blaja ttg Islam dgn lbh mndlm k.=)". and she said, "insya Allah".
pas tu ade lagi satu adk comel ni die suro ana bkk sebab die nk try pki. hehe.. klakar la die..
hmm.. dan ade soalan yg lain, tpi ana juz senyum.

so, akhawat, ana hrp antum da fhm nape ana pki. ana tertarik utk memakainya. ini mgkn hidayah dari Allah. dan lagi satu sebab ana cube utk jadi seorg yg istiqamah. krn Allah bkn ade di KUIS je. Allah ade di mane2. and sebaik2 amalan adlh Istiqamah.

sometimes org kate luaran pki tutup sume, tpi kalo hati tk baik buat ape. tpi anutm kena ingt, sometimes disebabkan kte pki tudung ni sume la yg membuatkan kte mnjg akhlak kte.so, kekalkan sehelai kain yg di kepalamu itu. and kalo labuhkan sehelai kain tu, lbh baik. =).

last but not least, jg diri, jg iman k. kalo ade pape yg nk komen, silakan insya Allah kite blh bncng mengenainya..
dan tegurlah ana kalo ade kesilapan ye.
til here.
w'salam.=)


Tuesday, April 7, 2009

Wajarkah beralasan dengan Ibu...

- Semasa kita berumur 1 tahun, Ibu menyuap makanan dan memandikan kita.
Kita membalas budi Ibu dengan menangis sepanjang malam.


- Semasa kita berumur 3 tahun, Ibu menyuapkan kita makanan istimewa dan berzat untuk kita.
Kita membalas budi Ibu dengan menumpahkan makanan ke atas lantai.


- Semasa kita berumur 4 tahun, Ibu membelikan kita crayon.
Kita membalas budi Ibu dengan menconteng dinding rumah.

- Semasa kita berumur 5 tahun, Ibu membelikan kita baju Raya.
Kita membalas budi Ibu dengan mengotorkan baju apabila jatuh ke dalam lopak.

- Apabila kita berumur 7 tahun, Ibu menghantar kita sekolah.
Kita membalas budi Ibu dengan menjerit "Saya tidak mahu ke sekolah".

- Semasa kita berumur 10 tahun, Ibu menghantar kita ke kelas tuition,
membawa kita shopping, menghantar kita ke rumah kawan dan sebagainya.
Kita membalas budi Ibu dengan tidak menoleh langsung ke belakang dan
mengucapkan terima kasih setiap kali Ibu menghantar kita.

- Apabila kita berumur 11 tahun, Ibu membelikan kita sebiji bola sepak.
Kita membalas budi Ibu dengan menendang bola dan memecahkan cermin tingkap rumah jiran.

- Semasa kita berumur 12 tahun, Ibu menasihatkan kita supaya kita tidak terlalu banyak menonton TV.
Kita membalas budi Ibu, dengan asyik menonton TV sebaik saja Ibu keluar rumah.

- Apabila kita berumur 13 tahun, Ibu menegur fesyen rambut kita yang kurang sopan.
Kita membalas budi Ibu dengan berkata bahawa Ibu tak ada 'taste'.

- Apabila kita berumur 16 tahun, Ibu inginkan dakapan setelah penat dan baru balik berkerja sehari suntuk.
Kita membalas budi Ibu dengan mengunci diri dan bersendirian di dalam bilik.

- Apabila kita berumur 17 tahun dan lulus peperiksaan, Ibu menangis gembira.
Kita membalas budi Ibu dengan tidak balik ke rumah hingga larut malam
kerana enjoy dan celebrate dengan kawan-kawan.

- Apabila kita berumur 19 tahun, Ibu membelanjakan wang yang banyak untuk menghantar kita ke university,
mengangkat beg kita dengan kasih sayang sampai ke hostel.
Kita membalas budi Ibu dengan bersalaman hanya di luar dorm kerana malu dilihat kawan-kawan.

- Apabila kita berumur 20 tahun, Ibu bertanya dengan rasa prihatin, adakah kita punyai boyfriend atau girlfriend?
Kita membalas budi Ibu dengan berkata " Ibu ni kepo lah!"

- Apabila kita berumur 21 tahun, Ibu bertanya apa cita-cita kita.
Kita membalas budi Ibu dengan berkata " Saya tak mahu jadi macam Ibu!"

- Apabila kita berumur 23 tahun, kita mendapat kerja yang pertama dan tinggal di rumah sendiri.
Ibu membelikan baju untuk kita memulakan kerja baru.
Kita membalas budi Ibu dengan memberitahu kawan-kawan bahawa baju itu tidak cantik kerana Ibu yang belikan.

- Apabila kita berumur 25 tahun, kita berumahtangga. Ibu menangis gembira dan berkata betapa
Ibu kasih dan sayang pada kita.
Kita membalas budi Ibu dengan berpindah 300 kilometer jauh dari Ibu.

- Apabila kita berumur 27 tahun, Ibu menelefon dan memberikan nasihat tentang penjagaan bayi, anak kita.
Kita membalas budi Ibu dengan berkata "Zaman sekarang lain Ibu!"

- Apabila kita berumur 40 tahun, Ibu menelefon dan memaklumkan tentang majlis kenduri di kampung.
Kita membalas budi Ibu dengan berkata "Saya sibuk!".

- Apabila kita berumur 50 tahun, Ibu jatuh sakit dan perlukan penjagaan dan kasih sayang.
Kita membalas budi Ibu dengan datang melawat Ibu sekali dengan membawa sedikit buah epal dan merungut tentang kesibukan kerja dan terpaksa balik segera.

- Kemudian pada suatu hari Ibu meninggal dunia...
Kita membalas jasa Ibu dengan tidak tahu memandikan jenazahnya, mengapankan jenazahnya dan mengimami solat jenazahnya..

Apakah sebenarnya
Terbuku di kalbumu
Apakah erti linang air mata di pipimu
Ucapkanlah padaku
Tak bisaku rungkainya
rahsia yang kau pendam itu
Aku hanya menduga
tidak mampu merasa
Sebenar-benar perasaanmu
Pengorbanan yang kau lakukan
Untuk dewasakanku
Hanya bisa ditanggung hati ibu
Namun ku percaya
Takkan terlerai kasih
Ikatan ini takkan putus
Telah kau telan lara
Dan terima segala
Dugaan dan badai yang melanda
Duhai ibu.... -Airmata Ibu.
p/s: Ibu, do forgive me.. The time when i was not there for you.. The time when you are down and out,
when you need someone to talk to. But i was not there.
But don't worry Ibu. because Allah will always be with you. And my love for you will never fade...
ouhkay Ibu. Smile and LOVE you always.muackz..!! syafakillah Ibu..jgn lupe mkn ubat and have a gd rest k... =)